Optiek Van der Linden | Zele | 052 44 46 07
- - - - - - GRATIS OOGMETING zonder afspraak bij aankoop bril of contactlenzen - - - - - - -

Menu oogafwijkingen

Veel mensen hebben problemen met hun ogen, of zelfs hun zicht. Het kan gaan om kleinere problemen zoals bijziendheid, vérziendheid, astigmatisme, presbyopie, vermoeide ogen, CVS (computer vision syndrome) enz…. die in veel gevallen eenvoudig kunnen verholpen worden, tot ernstiger problemen zoals macula degeneratie, glaucoom enz. Velen weten óf begrijpen echter niet wát er juist mis is aan hun ogen.

Daarom op deze en volgende pagina's alle info die u zoekt over de meest voorkomende oogproblemen.


De meest voorkomende oogaandoeningen waar men mee kan geconfronteerd worden zijn oa:
Refractie afwijkingen: Refractie afwijkingen, Vérziendheid, Astigmatisme, Bijziendheid, Presbyopie
Oogziekten: Glaucoom, Droge ogen, Staar / Cataract, Conjunctivitis, Retinitis Pigmentosa, Vlekken en Flitsen en vlokken, Vaatafsluiting, Suikerziekte, Scheelzien, Macula degeneratie, vermoeide ogen, computer vision syndrome, strabisme,

Bijziendheid, verziendheid, myopie, hypermetropie, presbyopie, astigmatisme, een torisch brilglas of een brilglas met een cylinder? Er bestaan verschillende visuele afwijkingen, maar wat is dat nu, vérziend zijn, bijziend en hoe werkt het oog.


anatomy of the eye


WAT ZIJN NU DE MEEST VOORKOMENDE OPTISCHE OOGAFWIJKINGEN?
Optische oogafwijkingen zijn geen ziekte, ze zijn het gevolg van het feit dat de vorm van het oog afwijkt van de normale vorm: te lang, te kort, vervormd. Een “normaal” oog zonder optische afwijking noemen we een EMMETROOP oog.
Hoe kijken we eigenlijk?
menselijk oog
De verschillende delen van het oog helpen om het zicht te creëren. Licht passeert eerst het hoornvlies, het transparante, koepel-vormige oppervlak dat de voorkant van het oog bedekt.
Het hoornvlies buigt, of breekt, deze binnenkomende lichtstralen tot ze op één punt op het netvlies worden gebundeld. De iris, het gekleurde deel van het oog, regelt de grootte van de pupil, de opening die de hoeveelheid licht dat het oog binnenkomt controleert. Achter de pupil zit de lens, het onderdeel van het oog dat het licht verder richt, of een afbeelding op het netvlies schijnt. Het netvlies is een dunne cellaag die de speciale lichtgevoelige cellen bevat die licht omzetten in elektrische signalen. Deze elektrische signalen worden verder verwerkt, en reizen daarna uit het netvlies van het oog naar de hersenen via de oogzenuw, een bundel van ongeveer een miljoen zenuwvezels.
We "zien" dus eigenlijk met onze hersenen, onze ogen gaan alleen de visuele informatie verzamelen en staan aan het begin van dit complexe proces.

Cornea of Hoornvlies: Het kristalheldere koepelvormige deel dat de voorkant van
human eye details
het oog bedekt. Het grootste deel (70%) van het breken van de lichtstralen gebeurt door het hoornvlies. De vorm van het hoornvlies verandert nooit (met uitzondering van de kleine veranderingen overperiodes van 10-tallen jaren).

OogLens
: De lens richt het licht. Ze helpt om de scherpte van het zicht fijner af te regelen, en is in staat om van vorm te veranderen om te focussen/scherpstellen op nabije objecten. Wanneer de ooglens troebel wordt spreekt men van cataract.
In tegenstelling tot het hoornvlies, kan de lens wèl van vorm (en dus het refractieve vermogen) veranderen. En met behulp van haar vermogen om vorm te veranderen, verandert de lens het brandpunt van het oog. Veranderingen in de vorm van de lens staan een normaal oog toe te focussen op nabije objecten.

Iris
: Dit is het deel dat ons oog kleur geeft (dwz blauw, groen, bruin...).
visuele beeldvorming


Pupil
: Dit is de opening in het midden van de iris. Het functioneert als het diafragma van een camera, en gaat de hoeveelheid licht regelen die het oog binnenkomt. De pupil is klein bij helder licht en groot in schemerlicht.

Retina of netvlies
: De dunne laag van zenuwweefsel die lichtgevoelig is. Gespecialiseerde cellen, genaamd staafjes en kegeltjes zetten licht om in energie en zenuwsignalen die via de oogzenuw naar de hersenen gaan. Het netvlies is dus vergelijkbaar met de film in een camera.

Fovea
: Dit is het centrum van het netvlies dat de focus is van de licht van het object dat je bekijkt. Zenuwcellen zijn dichter opeen gepakt in dit gebied, zodat beelden die gericht zijn op de fovea meer in detail kunnen gezien worden.

oogzenuw
: De zenuw van de oogbol naar de hersenen loopt. Het draagt informatie van het netvlies naar de hersenen voor interpretatie.

De meest voorkomende oogaandoeningen waar men mee kan geconfronteerd worden zijn oa:
Refractie afwijkingen: Refractie afwijkingen, Vérziendheid, Astigmatisme, Bijziendheid, Presbyopie
Oogziekten: Glaucoom, Droge ogen, Staar / Cataract, Conjunctivitis, Retinitis Pigmentosa, Vlekken en Flitsen en vlokken, Vaatafsluiting, Suikerziekte, Scheelzien, Macula degeneratie
EMMETROPIE:
emmetroop oog
Een emmetrope oog, wil zeggen een oog met normaal zicht (zonder refractieve fouten). De lichtstralen worden door de brekende middens perfect op het netvlies geprojecteerd. Ons visuele systeem is een ongelooflijk instrument dat ons toelaat om op iets scherp te stellen ver weg, nabij en op een tussenliggende afstand. In normale omstandigheden, is het beeld van het object dat we waarnemen perfect op het netvlies geprojecteerd. De ooglens gaat zich in een fractie van een seconde vervormen om het beeld scherp te stellen,
net als het scherpstellen van een camera of verrekijker.
normaal oog
De mogelijkheden van de kristallens stellen emmetropen jonger dan 40 à 45 jaar in staat om scherp te zien van ca. 10 cm tot oneindig.
Niet alle mensen hebben hebben het geluk een perfect geprojecteerd en scherp gefocusd beeld op het netvlies te krijgen, en in dit geval is hun zicht wazig: dit noemen we Ametropie.
Er zijn verschillende soorten Ametropia: bijziendheid, vérziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid.


MYOPIE OF BIJZIENDHEID (±30 % v.d. westerse bevolking):
Voor een bijziend persoon, is het hoornvlies eigenlijk iets te lang. De brandpunt van het
myopie
beeld ligt dus voor het netvlies. Het resultaat is een onscherp beeld. Het is pas bij het naderen van het beeld dat dit scherper naar het het netvlies zal worden gericht en een duidelijke beeld zal ontstaan. Bijzienden kunnen beter zien dichtbij, maar moeten een bril of contactlenzen dragen voor hun vertezicht.
U kan bijziendheid ook vergelijken met een fototoestel dat is scherpgesteld op een voorwerp op 1 meter, waarmee u naar een voorwerp 20 meter ver kijkt zonder scherp te stellen. Zolang u uw fototoestel niet scherpstelt, zal uw vèrtezicht wazig blijven. Bij een oog wil dit dus zeggen dat het beeld niet òp maar vòòr het netvlies valt, en dit kan de ooglens NIET zelf bijcorrigeren.
We gaan dit oog dan corrigeren door er een “min” of negatief glas (of contactlens) voor te plaatsen.



HYPERMETROPIE OF VÈRZIENDHEID (15 % v.d. westerse bevolking):
Hierbij is het omgekeerd aan de hand. Het oog is eigenlijk te kòrt waardoor het
hypermetropie_verziendheid_verziend
beeld niet op, maar àchter het netvlies valt OP HET MOMENT DAT DE ACCOMODATIE ONTSPANNEN IS. Deze persoon kan, afhankelijk van de leeftijd en de afwijking, alleen dichtbij slecht zien, òf vèr én dichtbij slecht zien. In veel gevallen is het echter zo dat hypermetropen zowel dichtbij als ver perfect zien omdat de flexibele ooglens het brandpunt TOCH op het netvlies projecteert, waardoor in veel gevallen verziendheid niet of véél te laat herkend wordt. Want het vraagt ENORM veel inspanning om dit brandpunt continu zelf te verleggen naar het netvlies, waardoor de hypermetropie in veel gevallen pas ontdekt wordt op later leeftijd. Dit is vooral bij jongere (tot ± 35 j) hypermetropen met een lichte afwijking het geval.
Zij hebben dan vagere klachten die niet altijd met het zicht of de ogen geassocieerd worden. Klachten zoals HOOFDPIJN, SPANNINGSHOOFDPIJN, LICHTGEVOELIGHEID, PRIKKENDE OF VERMOEIDE OGEN, vermoeide ogen bij LEZEN, TV-kijken, COMPUTERGEBRUIK ENZ...
Vérziendheid wordt gecorrigeerd met een “plus” of positief glas (of contactlens).


ASTIGMATISME: Veel mensen (± 60 % van alle lens- en brildragers)
astigmatisme3
hebben niet alleen een plus- of een minsterkte maar ook een cilindersterkte nodig. Eenvoudig uitgelegd komt het erop neer dat de cornea (het hoornvlies of voorste doorzichtig deel van het oog) niet perfect bolvormig is, maar meer op een ei of een rugbybal lijkt. De horizontale kromming & vertikale kromming ervan zijn niet gelijk. Moest dit bij uw fototoestel het geval zijn, dan zouden we bij het nemen van een foto van een perfecte cirkel na het ontwikkelen van de foto een ovaal zien. Bij het oog corrigeren we dit dan met een torisch of cilindrisch glas (of contactlens).
Bij een licht, niet gecorrigeerd astigmatisme kunnen ook weer diezelfde klachten zoals bij hypermetropie optreden, HOOFDPIJN, LICHTGEVOELIGHEID, PRIKKENDE OF VERMOEIDE OGEN ENZ...

zicht met astigmatisme astigmatisme zicht zonder astigmatisme



PRESBYOPIE of OUDERDOMSVERZIENDHEID: Presbyopie treedt op bij mensen als ze ouder worden en is een normaal natuurlijk proces. Het oog is niet meer in staat om het licht rechtstreeks op het netvlies te focussen als gevolg van de verharding van de natuurlijke ooglens. Het verouderingsproces heeft ook gevolgen voor spiervezels rondom de

presbyopie_ouderdomsverziendheid
ooglens waardoor het moeilijker wordt voor het oog om te focussen op voorwerpen dichtbij. De lens focust het licht dan achter het netvlies, waardoor een slechte zicht voor voorwerpen dichtbij ontstaat.
Als je jonger bent, is de lens van het oog zachter en flexibeler, waardoor de kleine spieren in het oog gemakkelijker de lens kunnen vervormen om het beeld te focussen op dichtbij en verafgelegen objecten.

De ooglens (die we gebruiken om dichtbij scherp te stellen) wordt dus stroever & minder flexibel (vanaf ± 40 à 45 jaar). Om dit te corrigeren hebben we dan een LEESBRIL nodig. Voor iemand daarvoor al een bril draagt en dus 2 verschillende brillen nodig heeft, is dit dan het makkelijkst op te lossen met een
- Progressieve (multifocale) bril met bv Varilux glazen van Essilor.
- Bifocale bril
waarin samen met de al bestaande correctie (myopie, hypermetropie, astigmatisme of een combinatie) ook de correctie voor dichtbij verwerkt worden.

anatomy van het oog doorsnede_menselijk_oog_2

U kan hierover bij ons natuurlijk altijd terecht voor een Professionele ZICHTMETING of ADVIES!




Bij alle andere visuele afwijkingen of bij twijfel moet u zeker uw oogarts contacteren:
Er zijn tal van visuele afwijkingen waarvoor u natuurlijk eerst bij de oogarts moet langsgaan.
cataract

Een veel voorkomende afwijking waar men met een bril of contactlenzen NIETS kan aan doen is bv cataract. Dit is een verschijnsel waarbij de ooglens geleidelijk aan troebeler wordt, waardoor het zicht alsmaar slechter wordt. Dit verschijnsel is vooral leeftijd gebonden en komt meestal op latere leeftijd voor.
Het is heel eenvoudig op de lossen door de oogarts, waarna u wel nog een bril kunt nodig hebben.

 

cataract_Staar zicht voor en na cataract-afbeelding
Normale ooglens en ooglens met cataract.

 cataract_Staar helder en troebel aqueous humor





Hoe werkt het oog?

Onze ogen zorgen ervoor dat wij alles om ons heen kunnen zien. En dat is belangrijk. Bijvoorbeeld om gewaarschuwd te zijn voor gevaar. Ook gebruiken we onze ogen om te lezen of naar een film te kijken. Hoe werkt het oog eigenlijk? En wat kunt u doen als u niet goed ziet?


U kijkt ergens naar. Ogen vangen de lichtgolven op uit de omgeving. De lenzen van uw oog bundelen de lichtgolven. Deze bundel licht valt vervolgens op het netvlies en wordt daar vertaald naar zenuwimpulsen. Zodra de hersenen dit verwerkt hebben, kunt u het beeld

presbyoop ouderdomsverziendheid leesproblemen
ook echt zien. Dit hele proces gaat ontzettend snel!

Inzoomen en uitzoomen
Om zowel dichtbij als ver weg scherp te kunnen zien heeft het oog twee lenzen nodig: de buitenste en de binnenste lens. De buitenste lens bestaat uit het hoornvlies en de oogkamer.

Het hoornvlies is de stevige doorzichtige buitenkant van het oog. Het is de eerste laag waar de lichtgolven doorheen moeten. De oogkamer bevindt zich tussen het hoornvlies en de iris (het gekleurde deel van uw oog). Doordat de lichtgolven ook hier doorheen moeten, wordt de oogkamer ook een lens genoemd.

Wanneer het licht door het hoornvlies en de oogkamer is gegaan, valt het op de binnenste lens. Deze lens werkt als de lens van bijvoorbeeld een fototoestel. Hij is soepel en kan makkelijk van vorm veranderen. Door zichzelf platter of boller te maken, kan de lens scherp stellen (en kunt u dus zowel dichtbij als ver weg scherp zien). Dit scherp stellen doet de lens met behulp van speciale spiertjes. Deze trekken de lens plat of maken hem bol.
Van puls tot plaatje
Nadat de lichtbundel de binnenste lens gepasseerd is, gaat hij door het glasachtig lichaam. Dit is een soort gelei die de grote ruimte tussen de lens en het netvlies helemaal opvult. Het licht valt op het netvlies, op de gele vlek. Dit is een speciale plaats in het netvlies waar de oogzenuwen liggen.

Dit zijn de zintuigcellen van het oog, gevormd door miljoenen 'staafjes' en 'kegeltjes'. Ze zetten het licht om in zenuwimpulsen. Deze impulsen worden in de hersenen verwerkt. Doordat de beelden van beide ogen dan over elkaar heen geprojecteerd worden, ontstaat een ruimtelijk effect. We kunnen diepte zien.

Rondom het oog
retina netvlies menselijk oog

Het derde onderdeel van het oog is het steunapparaat. Dit ondersteunt en beschermt.

Oogleden: door te knipperen verdelen de oogleden het traanvocht over het hoornvlies van het oog. Zo blijft uw oog schoon en droogt uw hoornvlies niet uit.
Wimpers: de wimpers zorgen samen met de oogleden dat vreemde deeltjes niet in het oog waaien.
Iris: dit deel van het oog heet ook wel het regenboogvlies. Het beschermt uw oog tegen een te grote lichtsterkte. Het pigment van de iris bepaalt de kleur van uw ogen.
Oogrok: de oogrok is de buitenlaag van de oogbol. Aan de oogrok zijn de oogspieren verbonden. Zij zorgen ervoor dat uw oog kan draaien in de oogkassen en u dus allerlei kanten op kunt kijken.


Als u niet goed ziet kan dit verschillende, al dan niet medische, oorzaken hebben
Een paar voorbeelden:

Bijziendheid en verziendheid Mensen die bijziend zijn, kunnen alleen de voorwerpen die dichtbij staan nog scherp zien. Dit komt door een vervorming van de ooglens. Dit is ook het geval bij mensen die verziend zijn. Zij kunnen alleen de voorwerpen die ver weg staan nog scherp zien.

Diabetische retinopathie Bij mensen met diabetes kunnen de bloedvaten in het netvlies van het oog gaan lekken of opzwellen. Dit heet diabetische retinopathie. Het netvlies werkt dan niet meer zoals het hoort. De patiënten hebben last van een wazig, gevlekt gezichtsveld.
philip 20110713-3 kopie
Slechtziendheid Slechtziendheid betekent dat u niet goed meer kunt zien, zelfs niet met een bril, contactlenzen of medische behandeling. Zelden worden slechtziende mensen helemaal blind. Slechtziendheid kan veroorzaakt zijn door ziekten als maculadegenereatie of glaucoom. Soms is het aangeboren. Normale brillen of lenzen werken niet bij slechtzienden, wel zijn er speciale hulpmiddelen als loepen en sterke lampen. Een oogarts kan dit voorschrijven.

Nachtblindheid Wanneer u overdag wel goed, maar 's nachts slecht kunt zien, is er sprake van nachtblindheid. Dit kan komen door een tekort aan vitamine A. Ook kan nachtblindheid aangeboren zijn. Het netvlies is dan van nature ongevoeliger, het reageert niet goed op licht. Wanneer er dan weinig licht is ('s nachts), kunt u niet goed meer zien.

Blindheid Blindheid kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door letsel of ziekte. Ook zijn er verschillende plekken in het oog waar de oorzaak kan liggen. Zo kan er een fout in de oogzenuw zijn, de signalen kunnen in de hersenen verkeerd worden ontvangen of het oog zelf functioneert niet goed. Soms is blindheid tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer er door een zwelling druk op de oogzenuw staat. Als de zwelling wegvalt, kan de blindheid ook weer over zijn.


Morgan 20110713-9 kopie

Op welke manieren kan mijn zicht worden verbeterd of gecorrigeerd?
Wat gebeurt er ná de zichtmeting?

Na de zichtmeting en controle van uw ogen, bekijken wij samen mét u wat in uw specifiek geval de ideale oplossing is om uw zicht te corrigeren.

- Als uit de metingen blijkt dat u zowel voor VÉR als voor uw NABIJZICHT problemen hebt?

- Als uit de metingen blijkt dat u enkel last hebt van uw NABIJZICHT? (presbyopie of ouderdomsvérziendheid)

- Als u last hebt van VERMOEIDE OGEN of Computer Vision Syndrome?
  • dan kan dit opgelost worden met een "rustbril" als u bv vérziend bent
  • met torische glazen of torische contactlenzen, daglenzen of maandlenzen als blijkt dat u een astigmatisme hebt
  • met anti-fatigue glazen voor bepaalde gevallen van vermoeide ogen
  • in sommige gevallen kan dit met contactlenzen opgelost worden, bv met daglenzen, maandlenzen of torische lenzen als blijkt dat u astigmaat bent.

- Als uit de metingen blijkt dat u BIJZIEND bent? (al dan niet gecombineerd met astigmatisme)

- Als uit de metingen blijkt dat u VÉRZIEND bent? (al dan niet gecombineerd met astigmatisme)

-Als uit de metingen blijkt dat u ASTIGMAAT bent bent?

- En wat als een ANDER PROBLEEM bij u aanwezig blijkt te zijn?
bij gelijk welk medisch probleem wordt u door ons altijd direct naar de oogarts doorverwezen, al dan niet met een begeleidende brief met onze bevindingen.


Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hier



TEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.



CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07




OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
DINSDAG: op afspraak
WOENSDAG:
op afspraak
DONDERDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak




Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

Youtube











ONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause