Optiek Van der Linden | Zele | 052 44 46 07

ZOMERVAKANTIE 2022

De zaak is dit jaar gesloten van zaterdag 16 juli t.e.m. 1 augustus.
DINSDAG 2 augustus ZIJN WIJ TERUG OPEN.

OPGELET: er is een NIEUW CIRCULATIEPLAN in Zele. Heel wat straten zijn afgesloten, eenrichting geworden en /of van rijrichting veranderd. Je kan de markt ook niet meer overrijden. Waze is al volledig up-to-date, dus bij twijfel best Waze gebruiken. De standaard navigatie systemen in de auto zijn nog nergens bijgewerkt

Zele kaart circulatieplan 2022
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's PAGINA met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Twijfelt u over uw ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn?
Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele
OOGMETING en dit ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop
Zichtmeting, contactlensfitting - Refractie unit 2


U kan bij ons altijd terecht voor een
professionele zichtmeting mét garantie op een perfect resultaat. Wij beschikken als gediplomeerde opticiens en optometristen over de modernste apparatuur om op een professionele manier uw zicht te meten. Ook voor de aanpassing van contactlenzen beschikken wij over de benodigde moderne uitrusting om alle nodige parameters van uw oog te bepalen.
Toch gebeurt het regelmatig dat wij klanten doorverwijzen naar een oogarts. Ook kan het noodzakelijk zijn om, al dan niet regelmatig, bij bijvoorbeeld diabetes, verhoogde oogdruk enz de gezondheid van uw ogen door uw oogarts te laten controleren. (afhankelijk van het advies van uw arts om het jaar tot om de 5 jaar)

Ook bij infecties, oogziektes of verwondingen moet u natuurlijk altijd direct een oogarts contacteren.
Indien u uw zicht voor een bril of contactlenzen bij de oogarts laat meten, krijgt u een voorschrift mee met de correctie, maar ...

Hoe lees of interpreteer ik een brilvoorschrift?
(zie voorbeeld voorschrift hieronder)
Het voorschrift dat door de oogarts afgeleverd wordt, geeft de waarde van de visuele correctie aan, in de volksmond ook de "sterkte van uw bril" genoemd. Deze waarde wordt bepaald tijdens de oogmeting of zichtmeting. Deze meting verschaft de verschillende informatie over de afwijking van het zicht van de brildrager, o.a. over de aard en de waarde van de afwijking. Hierna enkele begrippen om uw voorschrift te lezen en goed te begrijpen. Ontcijfering!


RO – LO
De linkerzijde van het voorschrift betreft het rechteroog, afgekort RO of OD (van het Latijnse oculus dexter, rechteroog), terwijl de rechterzijde de gegevens van het linkeroog, LO of OS (van het Latijnse oculus sinister, linkeroog), bevat.

De cijfers onder SF omschrijven de optische sterkte of correctie
van het oog, die het mogelijk maakt om de optische afwijking te evalueren en corrigeren, en de sterkte van de brillenglazen te bepalen. SF staat voor SFEER of SFERISCHE sterkte / correctie en de eenheidsmaat voor de sterkte is de dioptrie, gesymboliseerd door D of Dpt.
Bv een brilglas van -3,25 Dioptrie of +4,25 Dpt.

Hoe hoger de waarde
na het teken, hoe groter de afwijking is. De meerderheid van de afwijkingen situeren zich tussen –5,00 en +5,00 Dpt

Het teken -
in het vakje onder SF staat voor een negatief brilglas, en is dus voor correctie van myopie of bijziendheid bedoeld.

Het teken +
in het vakje onder SF staat voor een positief brilglas, en is dus voor correctie van hypermetropie of verziendheid.

CYL
staat voor de aanwezigheid van een astigmatisme en wordt aangeduid door een waarde in dioptrie in het vakje CYL (cylinder), ALTIJD gevolgd door een waarde in graden in het vakje AS . De eerste waarde omschrijft de hoeveelheid van de cilindrische waarde terwijl de 2e waarde de oriëntatie of richting hiervan weergeeft.
Het verzicht wordt aangegeven op de eerste lijn. Het nabijzicht wordt aangegeven op de tweede lijn.

Add
is de afkorting van additie. Deze waarde is van belang bij presbyopen, en bepaalt de bijkomende sterkte, boven op de sterkte voor ver, noodzakelijk voor een goed zicht op korte afstand. Deze waarde wordt altijd rechts én links bij het vergezicht bijgeteld en resulteert in de waarde van het nabijzicht. Een additie nodig hebben om te lezen begint meestal vanaf 40 à 45 jaar.

VERTEX-afstand
of hoornvliesafstand is de afstand tussen het corrigerend middel (bril) en de top van de cornea of hoornvlies.


Bij Prisma
staat de eventuele prismatische correctie (voor scheelzien) vermeld, en bij Basis de richting van de basis van het prisma.

Pupilafstand
voor het aanmeten van de bril zal de opticien ook altijd de pupilafstand (PD, pupilar distance) opmeten.


opgelet, een BRILvoorschrift is GÉÉN CONTACTLENSvoorschrift, de correctie die u nodig hebt voor uw bril en contactlenzen zijn ZELDEN hetzelfde. Dit komt door de VERTEX-afstand of afstand tussen de cornea en het brilglas. Zie opmerking ivm contactlenzen verder op deze pagina.

BRILVOORSCHRIFT, NIEUWE versie 2013

Bril voorschrift bijlage 15 versie 2013

OPMERKING ivm CONTACTLENZEN

Voor contactlenzen moeten er nog een hele reeks andere parameters van uw oog gemeten worden, die zelden of nooit op het voorschrift vermeld staan. De opticien / contactlensspecialist zal dan volgende extra metingen doen, nadat hij een zichtmeting / refractiemeting heeft gedaan.

- KERATOMETRIE om om de KROMMING van het oog te bepalen
- PUPIL diameter meten
- CORNEA diameter meten,
- hoeveelheid en kwaliteit van het TRAANVOCHT bepalen

OPGELET: de correctie die u nodig hebt voor uw bril en contactlenzen zijn ook zelden hetzelfde. Dit komt door de VERTEX-afstand of afstand tussen de cornea en het brilglas.

enkele voorbeelden:

BRILcorrectie: Sf -8,00 Cyl -1,00 as 85° geeft na omrekening en aanpassing naar het al dan niet bestaande assortiment een CONTACTLENS correctie van Sf -7,25 Cyl -0,75 as 90° ÓF 80°. weinig fabrikanten maken contactlenzen >-6,00 per 0,25 Dpt, dus wordt dit een Sf -7,00 Cyl -0,75 as 90°. Na aanpassing van de proeflenzen wordt met de biomicroscoop door ons geëvalueerd of de as van de cylinder eventueel moet aangepast worden. Dit kan zelfs 20° schelen met het oorspronkelijke voorschrift, dus de uiteindelijke CONTACTLENS correctie kan bv ook Sf -7,00 Cyl -0,75 as 70° of Sf -7,00 Cyl -0,75 as 110° zijn.

BRILcorrectie: Sf +9,50 Cyl -1,50 as 180° geeft na omrekening en aanpassing naar het al dan niet bestaande assortiment een CONTACTLENS correctie van Sf +10,75 Cyl -1,75 as 180°. wWinig fabrikanten maken contactlenzen >+6,00 per 0,25 Dpt, dus wordt dit waarschijnlijk een Sf +10,50 Cyl -0,75 as 180°. Na aanpassing van de proeflenzen wordt met de biomicroscoop door ons geëvalueerd of de as van de cylinder eventueel moet aangepast worden. Dit kan zelfs 20° schelen met het oorspronkelijke voorschrift, dus de uiteindelijke CONTACTLENS correctie kan bv ook Sf +10,50 Cyl -0,75 as 20° of Sf +10,50 Cyl -0,75 as 160° zijn.

KLASSIEK BRILVOORSCHRIFT

bril VoorschriftSluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause