Optiek Van der Linden | Zele | 052 44 46 07
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Menu oogafwijkingen

Twijfelt u over uw ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn? Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele OOGMETING en dit ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop
Wat is Astigmatisme?
(of Cilinderafwijking)
astigmatisme torisch cylindrisch ovaal oog rugbybal4
Stacks Image 48965
2 wat is astigmatisme

(ASTIGMATISME wordt in de volksmond ook een "ovaal oog", "ovale pupil", “rugbybal vormig oog”, “pupil niet rond”, “ovale pupil” enz. genoemd)

astigmatisme torisch cylindrisch ovaal oog rugbybal3

Krommingsfout

Een cilindrische afwijking of astigmatisme is een krommingsfout van het hoornvlies, dat onregelmatig van vorm is. Het hoornvlies heeft niet de vorm van een bol, maar van een rugbybal. Het is in de ene richting sterker gekromd dan in de andere. Astigmatisme kan op zichzelf of in combinatie met bij- of verziendheid voorkomen. Mensen met een cilindrische afwijking zien wazig of een in één richting vervormd, opgerekt beeld. Astigmatisme is een veel voorkomende afwijking van het gezichtsvermogen.

Correctie
Astigmatisme kan in combinatie met een positieve of negatieve sferische lens (bril of contactlenzen) prima worden gecorrigeerd. De praktijk leert echter dat mensen door de jaren heen gewend zijn geraakt aan het vertekende beeld. Bij het kijken door cilindrische correctieglazen wordt het juiste beeld aanvankelijk soms als vertekend ervaren. In dat geval verdwijnt die vertekening na een korte gewenningsperiode en ziet men weer volledig scherp.
Een brilglas of contactlens om astigmatisme te corrigeren noemen we "torisch" of "cilindrisch"
astigmatisme torisch cylindrisch ovaal oog rugbybal2
Hoe ontstaat astigmatisme?
De oorzaak van deze onregelmatige vorm is niet geheel duidelijk. In sommige gevallen kan astigmatisme erfelijk bepaald zijn. Ook een natuurlijke druk van de oogleden op het hoornvlies kan invloed hebben. Net als een toenemende belasting van de ogen door intensief werken op korte afstand.

Komt astigmatisme veel voor?
Bijna iedereen heeft een zekere mate van astigmatisme. In ongeveer 70% van de gevallen wordt een licht of matig tot sterke astigmatisme automatisch in de bril of contactlenzen verwerkt.

astigmatisme torisch cylindrisch ovaal oog rugbybal
Wat zijn de symptomen van astigmatisme?
De buitenwereld wordt wazig of vervormd waargenomen. Mensen met een matige afwijking ervaren klachten als hoofdpijn, pijnlijke ogen, vermoeidheid of een wazig zicht op bepaalde afstanden.

Hoe wordt astigmatisme ontdekt?
Een oogmeting, oogonderzoek of zichtmeting bij ons of uw oogarts kan een astigmatisme aan het licht brengen.

Kan astigmatisme worden gecorrigeerd?
Astigmatisme kan optisch uitstekend worden gecorrigeerd, met een bril of contactlenzen.

Wordt astigmatisme erger in de loop der jaren?
De mate van astigmatisme kan langzaam toenemen. Als u uw ogen regelmatig door een oogspecialist laat controleren, kan een scherp zicht zonde problemen worden gegarandeerd.

ASTIGMATISME: Veel mensen (± 60 % van alle lens- en brildragers)
astigmatisme3
hebben niet alleen een plus- of een minsterkte maar ook een cilindersterkte nodig. Eenvoudig uitgelegd komt het erop neer dat de cornea (het hoornvlies of voorste doorzichtig deel van het oog) niet perfect bolvormig is, maar meer op een ei of een rugbybal lijkt. De horizontale kromming & vertikale kromming ervan zijn niet gelijk. Moest dit bij uw fototoestel het geval zijn, dan zouden we bij het nemen van een foto van een perfecte cirkel na het ontwikkelen van de foto een ovaal zien. Bij het oog corrigeren we dit dan met een torisch of cilindrisch glas (of contactlens).
Bij een licht, niet gecorrigeerd astigmatisme kunnen ook weer diezelfde klachten zoals bij hypermetropie optreden, HOOFDPIJN, LICHTGEVOELIGHEID, PRIKKENDE OF VERMOEIDE OGEN ENZ...

zicht met astigmatisme astigmatisme zicht zonder astigmatisme

Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause