Optiek Van der Linden | Zele | 052 44 46 07
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Menu oogafwijkingen

SYMPTOMEN

WAT ZIJN GESPANNEN EN VERMOEIDE OGEN?Teveel staren naar het scherm kan uw oogspieren vermoeien maar er kunnen ook onderliggende oogaandoeningen aan ten grondslag liggen.
TEKENEN VAN VERMOEIDE OGEN


Vermoeide ogen komen vaak voor nadat u lange tijd heeft gelezen of naar een digitaal scherm heeft gekeken. Bepaalde belichting kan ook vermoeide ogen veroorzaken.
Symptomen en gevolgen van vermoeide ogen zijn onder andere:

- hoofdpijn, vooral boven de ogen
- rode geïrriteerde of droge ogen
- nek- of rugpijn
- migraine

GESPANNEN EN VERMOEIDE OGEN BEHANDELEN

Wanneer de ogen vermoeid zijn door het langdurig kijken naar beeldschermen, kunnen zij tot rust komen door regelmatige te pauzeren. Wanneer u iedere 20 minuten even wegkijkt van het scherm, komen de oogspieren tot rust. Het knipperen wordt dan ook gestimuleerd, wat droge ogen voorkomt. Wanneer vermoeide ogen veroorzaakt worden door een oogaandoening, kan dit meestal behandeld worden met een bril of contactlenzen.


TIPS

COMPUTERGEBRUIKERS: LET OP

Hanteer de 20-20-20 regel. Neem na iedere
20 minuten een pauze van 20 seconden en kijk naar objecten die 6 meter (20 feet) of verder zijn. Het volgen van deze regel voorkomt vroegtijdige of snel evoluerende bijziendheid en vermoeide ogen.
WIST U DIT?


De meest voorkomende OORZAAK van VERMOEIDE ogen?
één van de volgende OOGAANDOENINGEN !


Vermoeide ogen worden in veel gevallen veroorzaakt door de volgende oogaandoeningen, terwijl u wél een PERFECT ZICHT kan hebben. U kan dus een perfect zicht hebben heel de dag, en toch een van de volgende visuele problemen hebben.

- Astigmatisme: vervormd zicht dat meestal ontstaat door een vervormd hoornvlies, waardoor men de ogen moet samenknijpen óf heel de dag de OOGSPIEREN gebruiken en inspannen om helder te zien, wat kan resulteren in alle symptomen van VERMOEIDE OGEN: hoofdpijn, verminderd zicht in het donker (nachtblindheid), vermoeide ogen, branden rode ogen, problemen bij lang lezen en/of lang studeren ( bv 6,8 & 9 of b,p,d worden soms verwisseld), leesproblemen enz
>> meer info over astigmatisme

- Verziendheid: men moet mogelijk de ogen samenknijpen óf heel de dag de OOGSPIEREN gebruiken en inspannen zoals bij Astigmatisme om helder te zien. Ook dit kan resulteren in alle symptomen van VERMOEIDE OGEN: hoofdpijn, migraine zelfs, soms verminderd zicht in het donker (nachtblindheid), lichtgevoeligheid, vermoeide ogen, branden rode ogen , problemen bij lang lezen en/of lang studeren, leesproblemen enz
>> meer info over vérziendheid of Hypermetropie

- Ouderdomsverziendheid: de ooglens wordt harder wanneer men ouder wordt. Hierdoor moet het oog harder werken om scherp te zien, en krijgt men LEESPROBLEMEN dichtbij.
Dit begint meestal tussen 44 & 46 jaar. Begint het bij u vroeger? Dan bent u waarschijnlijk onbewust vérziend of astigmaat.
>> meer info over Ouderdomsvérziendheid of Presbyopie


Twijfelt u over uw
ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn?
Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele
OOGMETING.

En dit altijd
ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop
Een van de meest voorkomende visuele problemen tegenwoordig zijn VERMOEIDE OGEN!

Met onze uitgebreide ervaring in het testen van vermoeide ogen (meer dan 25 jaar) helpen wij u zoeken naar de mogelijke oorzaken zoals bijvoorbeeld vérziendheid, accomodatiespasme, astigmatisme, computer vision syndrome enz… en adviseren wij u wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn.

Vermoeide ogen zijn ook een onderschat probleem in onze maatschappij van continu nabijwerk, computers, tablets, kunstlicht, Blauwviolet licht van beeldschermen, LED-verlichting, spaarlampen, UV-straling enz. En laat dit nu net de zaken zijn die VERMOEIDE OGEN, BRANDERIGE OGEN, PRIKKENDE OGEN en EEN DRUK BOVEN DE OGEN kunnen veroorzaken, met algemene visuele vermoeidheid tot gevolg.

Het probleem van vermoeide ogen is dus enorm onderschat en wordt spijtig genoeg dan ook veel te veel genegeerd, zowel op het werk, privé als op school. De reden is eenvoudig: wij gebruiken onze nochtans ogen totaal anders dan onze GROOTOUDERS, maar zij werden NOOIT met vermoeide ogen geconfronteerd. Het is dus een 'nieuw' probleem dat door veel mensen dan ook wordt afgedaan als een overdreven en zelfs ingebeeld symptoom of probleem. Uit 10-tallen onderzoek blijkt echter dat visuele vermoeidheid in de meeste gevallen aan de ogen zélf ligt, maar bij een eenvoudige zichtmeting niet altijd direct wordt ontdekt, of dat de invloed van het gevonden probleem enorm wordt onderschat. Met een eenvoudige of meer op maat gemaakte bril-correctie kunnen deze problemen in veel gevallen nochtans worden opgelost.


Een groot deel van de personen met vermoeide ogen blijken namelijk bij een perfect uitgevoerde oogtest bv een licht
astigmatisme te hebben, anderen zijn vérziend terwijl ze toch, zowel vér als nabij een perfect 10/10 zicht hebben. Ook heel wat mensen lijden aan het bekende Computer Vision Syndrome, de ziekte van onze tijd. Nog anderen hebben gewoon een ondersteuning van de accommodatie nodig met een speciaal daarvoor ontwikkeld brilglas zoals bv het EYEZEN-glas, het VARILUX DIGITIME of (VARILUX EYEZEN) glas of het ESSILOR EYEZEN glas.


Daarbij komt nog een andere en minder bekende OORZAAK van VERMOEIDE OGEN: BLAUW LICHT.

De laatste jaren is uit verschillende onderzoeken gebleken dat onze ogen schade oplopen door UV licht en vooral BLAUWVIOLET UV licht dat wordt uitgestraald door de zon, LED verlichting, beeldschermen en smartphones. Blauwviolet licht is nu nét die golflengte die ons bioritme bepaalt. Wanneer dit verstoort wordt heeft dit enorme gevolgen voor onze algemene en visuele VERMOEIDHEID. Onze voorouders werden 40 jaar, maar wij worden nu enkele generaties verder makkelijk 2x zo oud, en onze ogen zijn gewoon (nog) niet gemaakt om 85 jaar aan deze schadelijke golflengte van het licht blootgesteld te worden. Dit is ook de reden waarom veel smartphone's nu zo kunnen ingesteld worden dat uw scherm '
s avonds GEEL wordt. Dit is een bewezen extra functie ontwikkeld om vermoeidheid tegen te gaan en uw ogen te sparen.
Er zijn dus verschillende oorzaken van vermoeide ogen, en in heel wat gevallen hebben wij een afdoende oplossing.


En gelukkig hebben we nu ook al
brilglazen die ons beschermen tegen dit SCHADELIJK LICHT! (zoals bv brillenglazen met het EYE PROTECT SYSTEM)
brilglazen tegen vermoeide ogen
Eyezen-logo

Een nieuw revolutionair brillenglas, EYEZEN. EYEZEN brilleglazen geven verlichting tegen VERMOEIDE OGEN veroorzaakt door frequent beeldscherm gebruik, tablet gebruik en smartphone gebruik!!

NIEUW: Nu worden deze glazen STANDAARD uitgerust met het gepatenteerde EYE PROTECT SYSTEM. Een nieuwe technologie die SCHADELIJK BLAUW LICHT van tablet, smartphones, computerschermen, LED verlichting enz uitfilter.


Wij kunnen voor u testen of het Eyezen glas een MOGELIJKE oplossing is voor u.

zie: Eyezen - Essilor Eyezen - Varilux DIGITIME.
Een groot deel van de bevolking heeft last van “visuele
computerbril tegen vermoeide ogen
vermoeidheid” of “vermoeide ogen”.


Uit veel uitgebreide onderzoeken blijkt ook dat een groot deel van de mensen die lijden aan vermoeide ogen vérziend zijn of een astigmatisme hebben zonder dat ze het zelf weten. Zij kunnen zelfs een bijna perfect zicht hebben van 10/10, maar dit vergt heel veel van hun ogen en hersenen.
Want iemand die
vérziend of astigmaat is, kan een bijna perfect zicht hebben, terwijl dit van de ogen én hersenen zó een enorme inspanning vergt dat ze dagelijks last hebben van vermoeide ogen, prikkende ogen, hoofdpijn enz

Er kunnen natuurlijk nog heel wat andere oorzaken van Vermoeide ogen zijn dan vérziendheid of astigmatisme. En maar liefst 80% van de informatie die we opdoen gaat via onze ogen. Deze worden dus constant gebruikt en lijden blijkbaar meer en meer onder onze steeds evoluerende moderne levensstijl die gekenmerkt wordt door een toenemend gebruik van beeldschermen, waardoor “vermoeide ogen” ontstaan. Hierdoor kan visuele vermoeidheid optreden met jeukende of branderige ogen, overgevoeligheid voor licht of hoofdpijn als gevolgen. Het belang van vroegtijdige opsporing en herkenning van visuele vermoeidheid ten opzichte van echte oogafwijkingen mag dan ook niet onderschat worden.


Wat is visuele vermoeidheid?
Onze moderne samenleving maakt dat de actieve bevolking dagelijks achter een computerscherm gekluisterd zit. Er wordt gewerkt, gecommuniceerd, netwerken uitgebouwd en men
Essilor anti fatigue_eyezen_brilglazen
ontspant zich ook achter de computer. Beeldschermen brengen dus een nieuwe vorm van visuele inspanning met zich mee. Beeldschermgebruikers fixeren hun zicht op een constante afstand van +/- 80 cm.
Dat veroorzaakt een tonische accommodatie-inspanning die tot visuele vermoeidheid en vermoeide ogen kan leiden. Vermoeide ogen zijn geen afwijking op zich. Deze vermoeidheid heeft geen schadelijke invloed op het gezichtsvermogen, noch op korte, noch op lange termijn en verdwijnt meestal al heel kort nadat de fixatie werd stopgezet. Typische symptomen die wijzen op visuele vermoeidheid zijn onder meer een onevenwichtig gezichtskwaliteit, troebel of dubbel zicht, droge en prikkende ogen. De klacht die in 60% van de gevallen bovenaan de lijst staat, is hoofdpijn van het type spanningshoofdpijn (aanhoudende, hoofdzakelijk frontale hoofdpijn die verergert naarmate het einde van de dag of van de week). Wat ook vaak het geval is bij mensen die lijden aan visuele vermoeidheid is dat zij abnormaal lichtschuw worden. Bij mensen die reeds een oogcorrectie nodig hebben of die een niet aangepaste bril dragen, zal visuele vermoeidheid sneller optreden. Indien de oogafwijking reeds wordt gecorrigeerd met een aangepaste bril, dan zal deze persoon minder last ondervinden van visuele vermoeidheid en is zelfs de kans groot dat visuele vermoeidheid hier vanzelf zal verdwijnen.
ANTIFATIGUE_brilleglazen-worden-vervangen-door-eyezen-glazen
Wie heeft het meeste last van vermoeide ogen?

Dr. Vincent Paris : “Het is niet eenvoudig om visuele vermoeidheid bij jonge kinderen te herkennen. Wanneer een kind een sterke gezichtsmimiek heeft, gaat het altijd om bovenmatige nervositeit. Hetzelfde geldt voor kinderen die iets van dichtbij fixeren en dat heel dicht bij hun ogen brengen: niets duidt hier op een gezichtsstoornis. De meeste kinderen kunnen een sterke accommodatie-inspanning volhouden en gaan dus graag dicht bij beelden staan die ze leuk vinden (boek, tekening, TV, ...). Een kind dat nagenoeg van bij de geboorte een gezichtsstoornis heeft, heeft van nature geen enkele vroegere referentiewaarde. Simpel gezegd : het kind kan niet klagen dat het iets kwijt is wat het nooit verworven heeft. Het zal daarentegen wel intuïtief aanpassingsstrategiën ontwikkelen door bijvoorbeeld het hoofd te draaien om zijn strabismehoek eventueel te verkleinen, het zal één oog sluiten om te vermijden dat het dubbel ziet en het zal vooral vermijden om iets te lang te fixeren, door voortdurend van spel te veranderen of zijn aandacht te verliezen op school.”

Visuele vermoeidheid treedt eigenlijk pas op bij
studenten en volwassenen die zich fel zullen fixeren op hun leerboeken en uren achter de computer zullen zitten en bij jonge volwassenen, die hun eerste stappen in het beroepsleven zetten. De doelgroep van actieve mensen tussen 20 en 45 jaar heeft dan ook het meeste last van visuele vermoeidheid als gevolg van een langdurige fixatie tijdens de dag en dit zowel onderweg in de auto als overdag achter een computer en ’s avonds bij het lezen van een boek of het kijken naar TV. Beroepshalve zijn beeldschermwerkers zeker een gevoelige doelgroep, maar ook tandartsen, kappers en andere beroepen die fel moeten fixeren.

OPLOSSINGEN: Hoe kan men vermoeide ogen verhelpen?
Snel visuele vermoeidheid verhelpen kan door de visuele inspanning te onderbreken, al is het maar gedurende één of twee seconden, waardoor de tonische inspanning kan verlicht worden. Verder raadt Dr. Paris ook aan om af en toe in de verte te fixeren, indien mogelijk door een venster, om zodoende de accommodatie te ontspannen.

Het dragen van een bril met aangepaste brillenglazen helpt vermoeide ogen voorkomen. Varilux heeft al 50 jaar voorsprong op het gebied van innovatie en biedt ook hier oplossingen om visuele vermoeidheid tegen te gaan.

Visuele vermoeidheid, of vermoeide ogen bij kinderen: een onderzoek.

Visuele vermoedheid is geen oogafwijking en kan, in tegenstelling tot een lichte of ernstige oogafwijking meestal verholpen worden. Gezichtsstoornissen daarentegen kunnen afhankelijk van hun aard en ernst erfelijk zijn. Ernstige gezichtsstoornissen zijn bijna altijd aanwezig vanaf de geboorte. Dankzij de vroegtijdige professionele en gecentraliseerde opsporing door het ONE (Office de la Naissance et de l’Enfance) sinds 2003, is het aantal jonge kinderen dat een bril draagt sterk toegenomen in België. En dat is een goede zaak omdat recente studies
LC10_Banner_300x250_animated
onder meer aantonen dat de psychomotorische leercapaciteit van kinderen met een afwijking die vroeg gecorrigeerd wordt door een bril, zich beter ontwikkelt. Daar waar de publieke opinie hardnekkig gelooft dat omgevingsfactoren een invloed kunnen hebben op de incidentie van gezichtsstoornissen, geeft Prof. Vincent Paris, departementshoofd Strabologie en Kinderoogheelkunde van de Universiteit van Luik en stichtend voorzitter van de Belgische Vereniging van Strabologie, de volgende uitleg :

“Het is onjuist om te geloven dat omgevingsfactoren zoals beeldschermen geassocieerd kunnen worden met de vorming van gezichtsstoornissen. Beeldschermen hebben geen enkele invloed op de verhoogde frequentie of de ernst van brekingsafwijkingen. Het is daarentegen wel zo dat kinderen vandaag al heel vroeg fixatie-inspanningen cumuleren, op school en voor het scherm en deze inspanningen kunnen wel aanleiding geven tot visuele vermoeidheid.”

Door het toenemend gebruik van computers en beeldschermen, ziet men jaarlijks een stijgend aantal mensen dat te kampen krijgt met visuele vermoeidheid.
(1) Bron : www.orthoptistes.fr
Voorkom computerogen
Zit je meer dan vier uur per dag achter de computer? Dan kun je last krijgen van computerogen. Mensen met computerogen hebben meer kans op bijziendheid. Oudere computergebruikers die lang achter de computer zitten hebben vaak last van verziendheid. Wat is bijziendheid en verziendheid? En hoe weet je of je last hebt van computerogen?

Ieder normaal oog heeft een ooglens. De ooglens projecteert beelden in verkleinde vorm op je netvlies. Sommige mensen hebben problemen met het scherpstellen van die beelden. Ze hebben last van verziendheid of bijziendheid.

Ver- en bijziendheid

Als je last hebt van verziendheid kun je voorwerpen ver weg wel scherp zien, maar voorwerpen dichtbij zie je wazig. Heb je last van bijziendheid dan zie je voorwerpen dichtbij scherp, maar voorwerpen ver weg wazig.
computer vermoeide ogen

Bril of lenzen
Ben je bijziend of verziend dan kun je een bril of lenzen dragen. Een bril is het makkelijkste in het gebruik. Lenzen moet je indoen en uitdoen én je moet ze goed schoonhouden. Een voordeel van lenzen is wel dat ze de fout in je oog beter corrigeren. Dat komt doordat ze direct op het oog worden gedragen. Je zicht is hierdoor scherper dan wanneer je een bril draagt.
 
Computerogen?
Veel mensen zitten tegenwoordig lang achter de computer. Hierdoor kun je last krijgen van computerogen. Loop om na te gaan of je last hebt van computerogen de volgende vragenlijst na. Als je één of meer van de vragen met “ja” beantwoordt dan worden je ogen teveel belast.
 
diagram-standard-vs-antifatigue-brilglas

Heb je tijdens of na het werk:
  • Prikkende of brandende ogen?
  • Tranen in je ogen?
  • Verblindende flitsen voor je ogen?
  • Minder scherp zicht?

Heb je na het werk last van je ogen, als je:
  • TV kijkt?
  • Leest?
  • In de auto rijdt?


Computerogen tegengaan
Heb je op de bovenstaande vragen vaak “ja” geantwoord? Dan kun je een aantal aanpassingen aan je computer maken om computerogen tegen te gaan.
Zorg dat het daglicht niet direct op je scherm valt. Dit vermoeit je ogen teveel. Draai het scherm dus zo, dat je geen reflectie van het daglicht op je scherm ziet.
Stel je computerscherm goed af. De bovenkant van het scherm moet ter hoogte van je voorhoofd zijn. Het scherm zelf moet op een armlengte afstand staan.
Werk je meer dan 5 uur per dag op de computer? Zorg dan dat je minimaal iedere twee uur een kwartier lang pauze inlast.
Enkele mogelijke oplossingen tegen vermoeide ogen of visuele vermoedheid:
ANTIFATIGUE_brilleglazen-vervangen-door-eyezen-van-essilor

1/ Een professionele zichtmeting moet eerst achterhalen of er al dan niet een brilcorrectie nodig is. In veel gevallen leidt de persoon met vermoeide ogen aan een licht astigmatisme of presbyopie, kan daar al jaren mee rondlopen en toch een quasi een perfect zicht hebben. Dit kan echter tot serieuze visuele vermoedheid leiden, hoofdpijn, prikkende ogen enz.

2/ NIEUW: Een revolutionaire oplossing, verkrijgbaar vanaf Mei 2015.
We leven in een digitale wereld en vragen alsmaar meer van onze ogen. Daarom werden de EYEZEN brillenglazen ontwikkeld. Speciale brillenglazen om visuele vermoeidheid en vermoeide ogen door het gebruik van PC, Laptop én smartphone tegen te gaan. zie: EYEZEN - ESSILOR EYEZEN - VARILUX EYEZEN.

3/ Zo is er CRIZAL FORTE, de nieuwste Essilor glascoating, waarbij het glas helderder wordt en de hinderlijke reflecties, één van de oorzaken van vermoeide ogen, verdwijnen. meer info op: ontspiegelingen

4/ De CRIZAL PREVENCIA ontspiegeling. Een speciaal ontwikkelde glascoating die de vermoeiende en schadelijke UV en IR stralingen uit kunstlicht, maar vooral van beeldschermen wegfilteren.

5/ Uw gewone leesbril kan in sommige gevallen best vervangen door een dégressief glas, of nog beter door het nieuwe EYEZEN brillenglas waarmee men een veel groter gezichtsveld heeft dan met een gewone leesbril, en dus ook veel makkelijker en minder vermoeid kan werken.

U kan bij ons natuurlijk altijd terecht voor een Professionele ZICHTMETING of ADVIES!

NIEUW
EYEZEN brilleglazen tegen vermoeide ogen door frequent beeldscherm gebruik, tablet gebruik en smartphone gebruik!!


zie: Eyezen - Essilor Eyezen - Varilux DIGITIME of Varilux EyezenSluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause